Wanneer je van plan bent om zonnepanelen voor je bedrijf te laten installeren, zijn er meerdere aandachtspunten om in je achterhoofd te houden. Hieronder vind je de belangrijkste praktische zaken om in acht te nemen.
Is je dak geschikt voor zonnepanelen?
Heb je een plat dak of een hellend dak? Zonnepanelen plaatsen op een hellend dak is namelijk vrij eenvoudig. Ze kunnen naast elkaar op het dakoppervlakte worden geïnstalleerd zonder plaatsverlies.
Een plat dak vereist dat je in rijen gaat werken. Die mogen niet vlak naast elkaar worden geplaatst omwille van eventuele schaduwvorming. Op die manier boet je al snel in aan plaats. De afstand tussen de rijen zonnepanelen hangt af van de hellingsgraad van de opstelling van je zonnepanelen. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe groter de afstand.
Een voordeel aan zonnepanelen op een plat dak is dat je ze kan monteren in zuidelijke richting voor een optimale opbrengst. Een plat dak is dus wel ideaal voor zonnepanelen, omdat je het meeste rendement kan incalculeren.
Een extra aandachtspunt is de hoogte van je dak. Heeft het naburige bedrijf een hogere constructie en neemt deze je zonlicht (gedeeltelijk) weg? Of is je dak te hoog om met hoogtewerkers aan de slag te gaan? Allemaal zaken om rekening mee te houden.
Kan je dak zonnepanelen dragen?
Een zonne-installatie heeft een gemiddeld systeemgewicht tussen de 10 en 25 kg / m2 dakoppervlakte.
Bepaalde materialen van daken, zoals bijvoorbeeld riet, en beschadigde daken zijn geen goede ondergrond voor de installatie van de zonnepanelen van je bedrijf.
Beschik je over een dak dat niet al te veel gewicht kan dragen? Er zijn diverse soorten zonnepanelen met verschillende gewichten. De draagkracht hangt ook af van de opstelling en het aantal zonnepanelen. Laat je dus zeker adviseren door een specialist met de nodige ervaring.
Is een zware aansluiting mogelijk of niet?
Is een zware aansluiting op je elektriciteitskast mogelijk? Is er een hoogspanningscabine in de buurt?
Dit punt is belangrijk voor de keuze van je omvormer. Over welke hoofdaansluiting jouw bedrijf beschikt is dan ook een bepalende factor voor welk type omvormer geschikt is voor je installatie.
Heb je een netontkoppelbord nodig?
Ooit al gehoord van een netontkoppelbord? Dat is de schakel tussen je zonnepanelen en het distributienet. Dat heb je nodig vanaf je installatie het aansluitvermogen van 30 kVA overschrijdt. Dit schakelbord bevat slimme schakelapparatuur - waarvan de parameters worden bepaald door de netbeheerder. Bovendien wordt dat bord ook gekeurd voor het in dienst kan worden genomen.
Het netontkoppelbord zorgt ervoor dat er enkel zonne-energie kan geleverd worden op het ogenblik dat het wisselspanningsnet aan de parameters van de netbeheerder voldoet. Is dit niet het geval? Dan wordt de PV-installatie van het net afgekoppeld. Deze situatie is eerder zeldzaam. Beschik je ook over een batterijsysteem? Dan kan de batterij de zonne-energie die op dat moment wel aanwezig is opslaan, om later te gebruiken.
Wanneer verbruikt je bedrijf het meest?
Werkt je bedrijf in bepaalde shiften en verbruik je het meeste energie ‘s nachts? Dan zijn zonnepanelen misschien iets minder opportuun..
Bekijk dus zeker wanneer de pieken en dalen zijn van je activiteiten en breng je verbruik minutieus in kaart met behulp van kwartiermetingen.
Waarom kiezen voor een analyse van Zeco?
Bij Zeco bekijken we graag alles eerst zelf met onze eigen ogen, voor we een offerte op maat opstellen. We bekijken alles en bepalen wat de mogelijkheden zijn op het dak van je bedrijf.
Heb je bovendien zelf een budget in gedachten? Deel het ons gerust mee, zodat we een optimaal rendement kunnen aanbieden voor jouw beoogde budget.
Wat met de monitoring en het onderhoud van je zonnepanelen?
Wanneer je kiest voor zonnepanelen van Zeco voor je bedrijf, ga je voor een sterke service achteraf. Onze zonnepanelen worden digitaal gekoppeld, zodat zowel wij als de leverancier de zonnepaneleninstallatie en het rendement nauwgezet kunnen opvolgen en snel kunnen ingrijpen in geval van storing of defect. Ook de optimalisatie van jouw installatie behoort tot de mogelijkheden.
Een eenmalige herstelling of onderhoud van je PV-installatie is mogelijk, maar je kan ook kiezen voor een vast onderhoudscontract met:
reiniging: vooral voor omvangrijke installaties, al dan niet in industriegebieden;
monitoring: de werking en het rendement van je installatie worden steeds opgevolgd;
herstelling: eventuele gebreken en defecten worden vlot opgelost.
Kunnen we je ergens mee helpen?
Meer informatie rond zonnepanelen voor bedrijven? Bij Zeco willen we onze klanten altijd zo goed mogelijk adviseren. We komen graag bij je langs om je situatie in te schatten en je het beste advies te geven. Wil je informatie op maat van jouw bedrijf? Laat ons iets weten, dan krijg je snel een antwoord terug.
Overweeg je om zonnepanelen voor je bedrijf te installeren?
We hebben alle belangrijke aandachtspunten verzameld in één whitepaper. Van plaatsing, over beschikbare steunmaatregelen tot monitoring.
Comentários