top of page
  • Foto van schrijverRoel Corsmit

Hoe ga ik voor optimaal rendement bij zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn om meerdere redenen een goed idee: zo zijn ze een groen alternatief om energie op te wekken en zorgen ze er - in de beste omstandigheden - voor dat je bespaart op je energierekening. Maar de voorwaarde is wel dat je zonnepanelen zijn afgestemd op je verbruik en voldoende renderen. We vertellen je in dit artikel meer over het rendement van zonnepanelen.


Hoe wordt het rendement van zonnepanelen berekend?

Als we het hebben over rendement kunnen we twee ‘soorten’ onderscheiden:

  • het rendement van één individuele cel, dus hoeveel zonlicht er in energie wordt omgezet;

  • het rendement van je PV-installatie in z’n geheel.

Het rendement van één zonnecel

Zonnepanelen vandaag zijn gemaakt uit silicium. Toen de eerste siliciumcel werd geproduceerd lag het rendement per cel rond de 4,5%. Ondertussen kunnen de ‘beste’ cellen zo’n 26% van het zonlicht dat op hen valt in stroom omzetten. Reken daarbij dat het theoretische maximum voor één paneel op 33% zit.


Het rendement van je PV-installatie

Dit rendement geeft aan hoeveel je installatie opbrengt. Gebaseerd op je actuele verbruik en het voorspelde rendement van je installatie kunnen wij inschatten welke opstelling ideaal is voor jouw situatie. Een te kleine installatie zal niet genoeg energie opwekken, een te grote installatie is dan weer onnodig. Het rendement van je zonnepanelen wordt als volgt berekend:


Rendement = [Piekvermogen / (Oppervlakte zonnepanelen * 1000)] * 100

bv. [400 Wp / (2 * 1000)] * 100 = 20 %


Wil je graag weten hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben? Dat hangt af van je jaarlijks energieverbruik en het piekvermogen van een zonnepaneel.


Aantal panelen = Energieverbruik / Piekvermogen

bv. 10.000/ 400 = 25 panelen


Dit is natuurlijk maar een indicatie: wanneer we bij je langskomen doen we eerst een grondige analyse van je verbruik en geven je op basis daarvan het juiste advies.


Hoe ga je voor optimaal rendement?

Optimaal rendement, dat is rendement dat zo goed mogelijk is afgestemd op je actuele verbruik. Vandaar dat we eerst een grondige analyse uitvoeren en een duidelijke offerte geven vooraleer we aan de slag gaan. Hieronder delen we nog een paar tips om het beste rendement te garanderen:


Kies voor zonnepanelen met beperkte degradatie

Uiteraard kies je voor zonnepanelen met het beste rendement. Maar, daarnaast is ook belangrijk om panelen te nemen die over beperkte lineaire degradatie beschikken: de zonnecellen verliezen zo weinig mogelijk aan kracht over de jaren heen. Zo blijft het rendement per cel zo hoog mogelijk.


Laat je zonnepanelen monitoren

Alleen door de PV-installatie blijvend op te volgen zorgen we er mee voor dat er geen rendementsverlies plaatsvindt. Vanop afstand houden wij - en de energieleverancier - via het online monitoringsysteem jouw installatie nauwlettend in het oog: is er een verlies aan rendement, een defect? Dan wordt dat zo snel mogelijk opgelost.


Kies voor een onderhoudscontract

Voor grotere, professionele installaties voorziet Zeco in vaste onderhoudscontracten. Zo ben je er zeker van dat je PV-installatie nauwkeurig wordt onderhouden en opgevolgd. Onze onderhoudscontracten zijn altijd op maat van de klant en omvatten:

  • Preventief onderhoud;

  • Reiniging: zeker voor grote installaties (al dan niet in industriezones) is dit noodzakelijk;

  • Monitoring: vanop afstand volgen wij de werking en het rendement van jouw installatie op. Je ontvangt ook steeds een opbrengstverslag;

  • Herstelling: gebreken die er zijn worden opgelost.

Kunnen we je nog ergens mee helpen?

We staan altijd klaar om je verder te helpen, zodat jij kan genieten van een PV-installatie met een optimaal rendement.


Benieuwd naar wat we kunnen betekenen voor jouw onderneming? Neem snel contact op, dan komen we graag langs voor een grondige analyse.

 

Overweeg je om zonnepanelen voor je bedrijf te installeren?

We hebben alle belangrijke aandachtspunten verzameld in één whitepaper. Van plaatsing, over beschikbare steunmaatregelen tot monitoring.






bottom of page